Mazurek czekoladowy

Spód mazurka taki sam jak w przepisie na mazurek kajmakowy (wpis poniżej).

krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miski. Śmietankę zagotować. Gorącą wlać do miski z czekoladę. Pozostawić na dwie minuty. Następnie dokładnie wymieszać.

Kiedy masa przestygnie i zgęstnieje można ją wylać na kruchy spód mazurka. Przedtem jednak dobrze jest posmarować mazurek dżemem, który nieco przełamie słodycz czekoladowego kremu. Ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki.

Dekoracja to już rzecz gustu. U mnie kwiatki z płatków migdałowych 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *