Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego z wanilią Dr. Oetkera
- 1 jajo
Masa kajmakowa:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g masła
Słoiczek dowolnego dżemu (u mnie czarna porzeczka).
Wykonanie:
Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, soli, ekstraktu waniliowego zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Prostokątną formę o wymiarach 27 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Z ciasta odciąć około 1/4 na brzegi.
Większą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno formy. Następnie z ciasta pozostawionego uformować wałki i zrobić z nich brzegi mazurka.
Widelcem zrobić na brzegach pionowe wgłębienia, a później nakłuć nim spód ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do zarumienienia.
Masa kajmakowa:
Puszkę z mlekiem włożyć do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą (woda cały czas musi zakrywać puszkę).
Gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500ml) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400ml). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie.
Puszkę otworzyć, gdy nieco przestygnie. Wyjąć zawartość puszki, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać do momentu aż masło się rozpuści.
Na kruchy spód mazurka wyłożyć warstwę dżemu a następnie masę kajmakową. Udekorować mazurek według własnych upodobań 😉