Babka cytrynowa z kisielem

Babka kisielowa jest lekka i puszysta. Kisiel bowiem to nic innego jak skrobia ziemniaczana, a jej dodanie do ciasta ucieranego czyni je delikatniejszym. Oprócz wspaniałej konsystencji zaletą babki z kisielem jest oryginalny cytrynowy smak i żółty kolor 🙂

  • 270 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jaj
  • 5 opakowań kisielu o smaku cytrynowym (1 opakowanie 40 g czyli łącznie 200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny 

Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.

Jaja ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Cały czas miksując dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec do masy dodać na przemian przestudzone masło i kisiel w proszku oraz sok i skórkę z cytryny.

Formę do babki wysmarować masłem. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przygotować lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Wystudzoną babkę polukrować i ozdobić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *