Babka kisielowa jest lekka i puszysta. Kisiel bowiem to nic innego jak skrobia ziemniaczana, a jej dodanie do ciasta ucieranego czyni je delikatniejszym. Oprócz wspaniałej konsystencji zaletą babki z kisielem jest oryginalny cytrynowy smak i żółty kolor 🙂
- 270 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 5 jaj
- 5 opakowań kisielu o smaku cytrynowym (1 opakowanie 40 g czyli łącznie 200 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.
Jaja ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier.
Cały czas miksując dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec do masy dodać na przemian przestudzone masło i kisiel w proszku oraz sok i skórkę z cytryny.
Formę do babki wysmarować masłem. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 – 45 minut.
Przygotować lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Wystudzoną babkę polukrować i ozdobić 😉