300 g mąki pszennej
30 g kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
120 g cukru brązowego
100 g roztopionego masła
1,5 czekolady mlecznej Milka Daim posiekanej
W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej roztrzepujemy jaja ze śmietaną. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre, dodajemy roztopione masło i ewentualnie trochę mleka jeżeli ciasto jest zbyt gęste. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę Daim. Mieszamy dokładnie. Formę na babkę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 – 45 minut.
Przestudzoną wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Moją babkę ozdobiłam kruchymi zajączkami, które za pomocą roztopionej czekolady przykleiłam do babki 😉