Babka z czekoladą Daim

300 g mąki pszennej
30 g kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
120 g cukru brązowego
100 g roztopionego masła
1,5 czekolady mlecznej Milka Daim posiekanej

W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej roztrzepujemy jaja ze śmietaną. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre, dodajemy roztopione masło i ewentualnie trochę mleka jeżeli ciasto jest zbyt gęste. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę Daim. Mieszamy dokładnie. Formę na babkę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przestudzoną wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Moją babkę ozdobiłam kruchymi zajączkami, które za pomocą roztopionej czekolady przykleiłam do babki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *