Wielkanocny, kajmakowy mazurek

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego z wanilią Dr. Oetkera
  • 1 jajo

Masa kajmakowa:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g masła

Słoiczek dowolnego dżemu (u mnie czarna porzeczka).

Wykonanie:

Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, soli, ekstraktu waniliowego zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Prostokątną formę o wymiarach 27 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Z ciasta odciąć około 1/4 na brzegi. 

Większą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno formy. Następnie z ciasta pozostawionego uformować wałki i zrobić z nich brzegi mazurka.

Widelcem zrobić na brzegach pionowe wgłębienia, a później nakłuć nim spód ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do zarumienienia.

Masa kajmakowa:

Puszkę z mlekiem włożyć do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą (woda cały czas musi zakrywać puszkę).

Gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500ml) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400ml). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie.

Puszkę otworzyć, gdy nieco przestygnie. Wyjąć zawartość puszki, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać do momentu aż masło się rozpuści.

Na kruchy spód mazurka wyłożyć warstwę dżemu a następnie masę kajmakową. Udekorować mazurek według własnych upodobań 😉