Babka cytrynowa z kisielem

Babka kisielowa jest lekka i puszysta. Kisiel bowiem to nic innego jak skrobia ziemniaczana, a jej dodanie do ciasta ucieranego czyni je delikatniejszym. Oprócz wspaniałej konsystencji zaletą babki z kisielem jest oryginalny cytrynowy smak i żółty kolor 🙂

  • 270 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jaj
  • 5 opakowań kisielu o smaku cytrynowym (1 opakowanie 40 g czyli łącznie 200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny 

Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.

Jaja ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Cały czas miksując dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec do masy dodać na przemian przestudzone masło i kisiel w proszku oraz sok i skórkę z cytryny.

Formę do babki wysmarować masłem. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przygotować lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Wystudzoną babkę polukrować i ozdobić 😉

Babka z czekoladą Daim

300 g mąki pszennej
30 g kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
120 g cukru brązowego
100 g roztopionego masła
1,5 czekolady mlecznej Milka Daim posiekanej

W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej roztrzepujemy jaja ze śmietaną. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre, dodajemy roztopione masło i ewentualnie trochę mleka jeżeli ciasto jest zbyt gęste. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę Daim. Mieszamy dokładnie. Formę na babkę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przestudzoną wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Moją babkę ozdobiłam kruchymi zajączkami, które za pomocą roztopionej czekolady przykleiłam do babki 😉

Wielkanocne ciasteczka

Pyszne, kruche, czekoladowe, maślane… Tym razem wersja na Wielkanoc dla moich najukochańszych wnuków 😀

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier ze skórką pomarańczową Dr Oetker
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady startej na drobnej tarce
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko i 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Wystudzone można polukrować, ozdobić rozpuszczoną czekoladą i dowolnie udekorować 😉

Smażona sałata rzymska z czosnkiem i serem

Propozycja dla wegetarian. Może kogoś zainspiruje? Tak przygotowana rzymska sałata jest pyszna, w trakcie smażenia traci nieco swoją naturalną goryczkę, ale za to zyskuje na smaku dzięki przyprawom. Danie w sam raz na lunch. Do tego sałatka z pomidorków. Pycha 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 główki sałaty rzymskiej mini
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • ser grana padano lub parmezan
  • sól, pieprz

Umyte sałaty przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posolić i popieprzyć. Na patelnię położyć połówki sałaty wewnętrzną stroną. Smażyć przez około 2 – 3 minuty, aż nieco zmiękną. Następnie przełożyć sałatę na drugą stronę i po 2 minutach zdjąć z ognia. Od razu posypać startym grana padano lub parmezanem. Do tego koniecznie sałatka na przykład z pomidorków koktajlowych. Smacznego 🙂

Rogaliki dla Tadzia

Rogaliki z serka homogenizowanego upiekłam na przyjęcie urodzinowe Tadzia.

Rogaliki są przepyszne. Znikają z półmiska w try miga, zwłaszcza jak konsumentami są dzieciaki 🙂 Po wypieczeniu lekko się listkują, są delikatne i kruche.

  • 400 g mąki
  • 250 g masła schłodzonego
  • 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł lub ulubionej marmolady

Z podanych składników należy zagnieść ciasto, które przez pół godziny schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła (podsypać blat mąką, aby ciasto się nie kleiło.) Koło podzielić na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta nałożyć nadzienie i zawinąć ciasno rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 20 minut z funkcją góra – dół (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.