Walentynkowe muffiny

Walentynkowe muffinki upiekłam dla tych, których KOCHAM 🙂

Czekoladowa słodycz przełamana kwaskowatą czarną porzeczką z chrupiącym karmelem i dekoracyjnym cukrem. Mniam, pychota – polecam 😉

  • 200 g mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 jaja
  • 1 szklanka owoców czarnej porzeczki (u mnie mrożone)
  • czekolada (u mnie Milka Peanut Crispy Caramel)
  • gruby cukier dekoracyjny (opcjonalnie)

dodatkowo :

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki
  • sercowe żelki do dekoracji

Wszystkie składniki (suche i mokre) wrzuciłam do jednej miski i wymieszałam do połączenia składników. Dodałam owoce i ponownie wymieszałam. Formę muffinkową wyłożyłam papilotkami. Do każdej wkładałam łyżkę ciasta, następnie kostkę czekolady i ponownie łyżkę ciasta (do wysokości 3/4 papilotki). Wierzch każdej babeczki oprószyłam grubym cukrem dekoracyjnym (opcjonalnie).

Tak przygotowane muffinki piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 – 25 minut.

Czekoladę ze śmietanką rozpuściłam w kąpieli wodnej, ozdobiłam nią przestudzone muffinki. Każdą babeczkę ukrasiłam dodatkowo z racji Walentynek czerwonym żelowym serduszkiem.