Smażona sałata rzymska z czosnkiem i serem

Propozycja dla wegetarian. Może kogoś zainspiruje? Tak przygotowana rzymska sałata jest pyszna, w trakcie smażenia traci nieco swoją naturalną goryczkę, ale za to zyskuje na smaku dzięki przyprawom. Danie w sam raz na lunch. Do tego sałatka z pomidorków. Pycha 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 główki sałaty rzymskiej mini
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • ser grana padano lub parmezan
  • sól, pieprz

Umyte sałaty przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posolić i popieprzyć. Na patelnię położyć połówki sałaty wewnętrzną stroną. Smażyć przez około 2 – 3 minuty, aż nieco zmiękną. Następnie przełożyć sałatę na drugą stronę i po 2 minutach zdjąć z ognia. Od razu posypać startym grana padano lub parmezanem. Do tego koniecznie sałatka na przykład z pomidorków koktajlowych. Smacznego 🙂