Babka cytrynowa z kisielem

Babka kisielowa jest lekka i puszysta. Kisiel bowiem to nic innego jak skrobia ziemniaczana, a jej dodanie do ciasta ucieranego czyni je delikatniejszym. Oprócz wspaniałej konsystencji zaletą babki z kisielem jest oryginalny cytrynowy smak i żółty kolor 🙂

  • 270 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jaj
  • 5 opakowań kisielu o smaku cytrynowym (1 opakowanie 40 g czyli łącznie 200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny 

Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.

Jaja ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Cały czas miksując dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec do masy dodać na przemian przestudzone masło i kisiel w proszku oraz sok i skórkę z cytryny.

Formę do babki wysmarować masłem. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przygotować lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Wystudzoną babkę polukrować i ozdobić 😉

Babka z czekoladą Daim

300 g mąki pszennej
30 g kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
120 g cukru brązowego
100 g roztopionego masła
1,5 czekolady mlecznej Milka Daim posiekanej

W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej roztrzepujemy jaja ze śmietaną. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre, dodajemy roztopione masło i ewentualnie trochę mleka jeżeli ciasto jest zbyt gęste. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę Daim. Mieszamy dokładnie. Formę na babkę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Przestudzoną wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Moją babkę ozdobiłam kruchymi zajączkami, które za pomocą roztopionej czekolady przykleiłam do babki 😉