Rogaliki z serka homogenizowanego upiekłam na przyjęcie urodzinowe Tadzia.
Rogaliki są przepyszne. Znikają z półmiska w try miga, zwłaszcza jak konsumentami są dzieciaki 🙂 Po wypieczeniu lekko się listkują, są delikatne i kruche.
- 400 g mąki
- 250 g masła schłodzonego
- 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- słoiczek powideł lub ulubionej marmolady
Z podanych składników należy zagnieść ciasto, które przez pół godziny schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła (podsypać blat mąką, aby ciasto się nie kleiło.) Koło podzielić na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta nałożyć nadzienie i zawinąć ciasno rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 20 minut z funkcją góra – dół (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.