Kapitalny majowy wieczór w Tesoro z Zuzią. Mniemam, że przed nami jeszcze nie jeden … Trzymam mocno kciuki. Marzenia się spełniają. Dzięki Zuzia, było super



Kapitalny majowy wieczór w Tesoro z Zuzią. Mniemam, że przed nami jeszcze nie jeden … Trzymam mocno kciuki. Marzenia się spełniają. Dzięki Zuzia, było super
Chłodnik to najlepsza zupa na upały. W tym sezonie moja pierwsza wersja chłodnika. Znalazły się w nim ogórki, rzodkiewka, szczypiorek, buraczki i czosnek. Plus oczywiście niezbędny w chłodniku jogurt i zsiadłe mleko. Proporcje składników u mnie zawsze intuicyjnie, „na oko”
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Upieczonego lub ugotowanego buraka obrać i drobno posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę. Do warzyw dodać jogurty i zsiadłe mleko. Wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Szparagi przebojem wkraczają na nasze stoły. Są pyszne, pożywne, łatwe do przyrządzenia. Można z nich przygotować nie tylko smaczne ale i efektowne danie. Jako, że to sezonowe warzywo, trzeba korzystać szybko, bo niebawem się skończą
Szparagi złamać odrzucając zdrewniałą część. Obgotować (3 minuty) w wodzie że szczyptą soli, cukru i łyżką soku z cytryny, przelać zimną wodą. Jajka rozmącić że śmietaną przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ulubionymi ziołami, dodać pokruszoną fetę i starty parmezan. Rozłożyć ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwką, zagiąć brzegi tworząc rant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć szparagi. Zalać przygotowaną masą i ułożyć połówki pomidorków. Ponownie wstawić do piekarnika (180 stopni) i zapiekać kolejne 15 minut, aż ciasto francuskie będzie złote.
Dawno mnie nie było. Najwyższy czas nadrobić zaległości Na początek kilka fotek z Rysia urodzin. Z najbliższymi w Casa Cubeddu w Gdyni.
Z Bodziem i z Alą w Amber Coffee & Bakery