Chłodnik

Chłodnik to najlepsza zupa na upały. W tym sezonie moja pierwsza wersja chłodnika. Znalazły się w nim ogórki, rzodkiewka, szczypiorek, buraczki i czosnek. Plus oczywiście niezbędny w chłodniku jogurt i zsiadłe mleko. Proporcje składników u mnie zawsze intuicyjnie, “na oko” 😉

  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 buraczek (upieczony lub ugotowany)
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 350 g zsiadłego mleka
  • 300 g jogurtu “activia” z probiotykami
  • sól, pieprz
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Upieczonego lub ugotowanego buraka obrać i drobno posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę. Do warzyw dodać jogurty i zsiadłe mleko. Wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Zielone szparagi na cieście francuskim

Szparagi przebojem wkraczają na nasze stoły. Są pyszne, pożywne, łatwe do przyrządzenia. Można z nich przygotować nie tylko smaczne ale i efektowne danie. Jako, że to sezonowe warzywo, trzeba korzystać szybko, bo niebawem się skończą 😉

  • płat ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 1/2 opakowania fety
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • kilka małych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Szparagi złamać odrzucając zdrewniałą część. Obgotować (3 minuty) w wodzie że szczyptą soli, cukru i łyżką soku z cytryny, przelać zimną wodą. Jajka rozmącić że śmietaną przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ulubionymi ziołami, dodać pokruszoną fetę i starty parmezan. Rozłożyć ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwką, zagiąć brzegi tworząc rant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć szparagi. Zalać przygotowaną masą i ułożyć połówki pomidorków. Ponownie wstawić do piekarnika (180 stopni) i zapiekać kolejne 15 minut, aż ciasto francuskie będzie złote.