Zielone szparagi na cieście francuskim

Szparagi przebojem wkraczają na nasze stoły. Są pyszne, pożywne, łatwe do przyrządzenia. Można z nich przygotować nie tylko smaczne ale i efektowne danie. Jako, że to sezonowe warzywo, trzeba korzystać szybko, bo niebawem się skończą 😉

  • płat ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 1/2 opakowania fety
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • kilka małych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Szparagi złamać odrzucając zdrewniałą część. Obgotować (3 minuty) w wodzie że szczyptą soli, cukru i łyżką soku z cytryny, przelać zimną wodą. Jajka rozmącić że śmietaną przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ulubionymi ziołami, dodać pokruszoną fetę i starty parmezan. Rozłożyć ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwką, zagiąć brzegi tworząc rant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć szparagi. Zalać przygotowaną masą i ułożyć połówki pomidorków. Ponownie wstawić do piekarnika (180 stopni) i zapiekać kolejne 15 minut, aż ciasto francuskie będzie złote.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *