Moje tegoroczne poczynania w zakresie słodkich wypieków Wielkanocnych.
Babka cytrynowa z jogurtem
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 250 g masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 375 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g wiórków kokosowych
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtko. Następnie dodać wiórki, sok oraz skórkę z cytryny. Na końcu dodać wymieszane sypkie produkty oraz jogurt. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy. Piec około 15 min w temperaturze 160 stopni, następnie jeszcze 35 min w temperaturze 180 stopni.
Można polukrować, ale ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady (180 g czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki 36%)
Spody do wszystkich mazurków wcześniej upiekłam z kruchego ciasta.
Mazurki kajmakowe z konfiturą z czarnej porzeczki na spodzie i masą kajmakową, którą przygotowuję z puszki skondensowanego słodzonego mleka i 1/2 kostki masła.
Puszkę z mlekiem (zamkniętą) wkładam do garnka tak, żeby w całości przykrywała ją woda. Gotuję przez 2 godziny na niewielkim ogniu. Po wyjęciu gęstej masy krówkowej z puszki – podgrzewam nieco aby rozpuścić w niej masło.
A poniżej mazurek z nadzieniem bakaliowym.
Kruchy spód posmarowałam dżemem morelowym, a następnie wyłożyłam masę bakaliową, przygotowaną jak w przepisie niżej:
200 g (orzechy, migdały)
200 g (rodzynki, morele suszone)
75 g masła
75 g miodu
W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając. Lekko przestudzoną masę wyłożyć na posmarowany dżemem morelowym kruchy spód mazurka i ozdobić czekoladą.
Wyborna stronka ! Pozdrowionka 🙂