Baba i mazurki

 

Moje tegoroczne poczynania w zakresie słodkich wypieków Wielkanocnych.

 

Babka cytrynowa z jogurtem

 

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g cukru 
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 375 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g wiórków kokosowych  

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtko. Następnie dodać wiórki, sok oraz skórkę z cytryny. Na końcu dodać wymieszane sypkie produkty oraz jogurt. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy. Piec około 15 min w temperaturze 160 stopni,  następnie jeszcze 35 min w temperaturze 180 stopni.

Można polukrować, ale ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady (180 g czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki 36%)

 

DSCN7060

 

Spody do wszystkich mazurków wcześniej upiekłam z kruchego ciasta.

Mazurki kajmakowe z konfiturą z czarnej porzeczki na spodzie i masą kajmakową, którą przygotowuję z puszki skondensowanego słodzonego mleka i 1/2 kostki masła.

Puszkę z mlekiem (zamkniętą) wkładam do garnka tak, żeby w całości przykrywała ją woda. Gotuję przez 2 godziny na niewielkim ogniu. Po wyjęciu gęstej masy krówkowej z puszki  – podgrzewam nieco aby rozpuścić w niej masło.

 

DSCN7046

DSCN7049

DSCN7053

DSCN7064

 

A poniżej mazurek z nadzieniem bakaliowym.

 

Kruchy spód posmarowałam dżemem morelowym, a następnie wyłożyłam masę bakaliową, przygotowaną jak w przepisie niżej:

 

200 g (orzechy, migdały)

200 g (rodzynki, morele suszone)

75 g masła

75 g miodu

 

W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając. Lekko przestudzoną masę wyłożyć na posmarowany dżemem morelowym kruchy spód mazurka i ozdobić czekoladą.

 

DSCN7057

 

Jeden komentarz do “Baba i mazurki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *