Truskawkowy sezon

 

Czas leci nieubłaganie. Od naszego powrotu z Nowego Jorku minęły już prawie dwa tygodnie, a ja nie mogę poradzić sobie z formatowaniem zdjęć i zanotowaniem wspomnień z tej naszej niewątpliwie wyjątkowej podróży. A wszystko dlatego, że nasz pobyt w Nowym Jorku był tak wspaniały, że wywarł na nas tyle pozytywnych wrażeń, że Iwonka z Leszkiem i dziewczynkami stworzyli nam takie ciepłe przyjęcie, że czuliśmy się u nich naprawdę wyjątkowo, że Ameryka nas oczarowała a NY uwiódł.  Ale obiecuję, że niebawem wrócę na łamach bloga do tych wspaniałych dni spędzonych u Was na Newell Street.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A dzisiaj z Olenką upiekłyśmy placek z truskawkami. Bardzo prosty w wykonaniu (składniki jak w cieście ze śliwkami).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

4 jaja

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1 1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

truskawki (nieduże) około 1 kg

 

Pieczenie: piekarnik z termoobiegiem, 180 stopni, 35 minut.

Białka ubić mikserem na sztywno. Do ubitych białek stale miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej i ekstrakt waniliowy. Do zmiksowanego ciasta dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (34/38 cm) i ułożyć na nim truskawki. Wierzch posypać brązowym cukrem, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *