Florentynki

 

  • 100 g kandyzowanych wiśni przekrojonych na cztery części
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 400 g migdałów w płatkach
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 300 g miodu
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

 

Włoskie ciasteczka – florentynki. Chrupkie dzięki płatkom migdałowym i ciągnące dzięki sklejonym przez miód i masło bakaliom. Są tak pyszne, że uzależniają i nie sposób powstrzymać się przed sięgnięciem po następne. Błyszcząca żurawina i kawałki kandyzowanych wiśni idealnie pasują do świątecznego klimatu. Florentynki to prawie same sklejone bakalie. Dlatego ja nakładam masę migdałowo-bakaliową na waflowe krążki.

W garnku roztopić masło z miodem. Po zestawieniu z ognia wlać śmietanę, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie dodać bakalie, mąkę i wymieszać. Na wycięte waflowe krążki nakładać łyżeczką kopczyki migdałowo-bakaliowego ciasta.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez 12-15 minut. Przechowywać  w szczelnym pojemniku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *