Pralinki smakiem nieco przypominają Ferrero rocher. Dzięki najlepszemu bezbarwnemu francuskiemu likierowi cointreau zyskują niepowtarzalną pomarańczową nutę, która jest wyczuwalna, ale nie dominuje. Pyszne, wykwintne w sam raz na święta.
Składniki:
250 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych
200 g orzechów laskowych
400 g nutelli
100 g rodzynek
150 ml likieru cointreau
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
Rodzynki namoczyć w likierze przez dwie godziny. Orzechy laskowe podpiec w piekarniku lub na patelni, obrać ze skórki i drobno posiekać. Wafelki drobno pokroić. Do naczynia wsypać orzechy i wafelki, dodać nutellę i rodzynki wraz z likierem – wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego – schłodzić. Dwa rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać w płynnej czekoladzie. Układać na papierze do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.