Pralinki orzechowe z cointreau

 

Pralinki smakiem nieco przypominają Ferrero rocher. Dzięki najlepszemu bezbarwnemu francuskiemu likierowi cointreau zyskują niepowtarzalną pomarańczową nutę, która jest wyczuwalna, ale nie dominuje. Pyszne, wykwintne w sam raz na święta.

 

Składniki:

 

250 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych

200 g orzechów laskowych

400 g nutelli

100 g rodzynek

150 ml likieru cointreau

150 g gorzkiej czekolady

150 g mlecznej czekolady

 

Rodzynki namoczyć w likierze przez dwie godziny. Orzechy laskowe podpiec w piekarniku lub na patelni, obrać ze skórki i drobno posiekać. Wafelki drobno pokroić. Do naczynia wsypać orzechy i wafelki, dodać nutellę i rodzynki wraz z likierem – wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego – schłodzić. Dwa rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać w płynnej czekoladzie. Układać na papierze do pieczenia  i pozostawić do zastygnięcia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *