Czekoladowo-porzeczkowe muffins

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pierwsze w tym roku muffiny czekoladowe z mrożonymi czarnymi porzeczkami i kawałkami czekolady. Najlepsze ciepłe, kiedy kawałki czekolady rozpływają się kontrastując ze smakiem kwaskowatych porzeczek.

 

200 ml jogurtu naturalnego

2 duże jajka lub 3 mniejsze

100 g roztopionego masła

130 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 g mąki ziemniaczanej

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki kakao

1 tabliczka czekolady (100 g) pokrojonej w nieduże kawałki

300 g czarnych porzeczek

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, pokrojoną czekoladę) mieszamy w jednej misce; mokre (jaja, jogurt, ekstrakt wanilii i roztopione schłodzone masło) w drugiej. Do suchych dodajemy mokre, mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki. Ciasto nakładamy do papilotek i do piekarnika na 25 minut.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *