Pierwsze w tym roku muffiny czekoladowe z mrożonymi czarnymi porzeczkami i kawałkami czekolady. Najlepsze ciepłe, kiedy kawałki czekolady rozpływają się kontrastując ze smakiem kwaskowatych porzeczek.
200 ml jogurtu naturalnego
2 duże jajka lub 3 mniejsze
100 g roztopionego masła
130 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
1 tabliczka czekolady (100 g) pokrojonej w nieduże kawałki
300 g czarnych porzeczek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, pokrojoną czekoladę) mieszamy w jednej misce; mokre (jaja, jogurt, ekstrakt wanilii i roztopione schłodzone masło) w drugiej. Do suchych dodajemy mokre, mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki. Ciasto nakładamy do papilotek i do piekarnika na 25 minut.