Śledzie z warzywami.
Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w necie. Trochę go zmodyfikowałam i wyszło bardzo smaczne danie godne polecenia.
– 5 filetów śledziowych lisnera w oleju
– puszka kukurydzy konserwowej
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 1 papryka żółta
– 3-4 łyżki ostrego ketchupu Pudliszki
– pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka oliwy extra vergin
– 1 łyżeczka miodu
Filety śledziowe osączamy z oleju i osuszamy w ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobne półplasterki, paprykę w paski a marchewkę w krążki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Na dobrze rozgrzany olej wkładamy w kolejności: cebulę, marchewkę i paprykę. Dusimy około 4 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, ketchup i doprawiamy pieprzem. Po zestawieniu z ognia dodajemy łyżeczkę miodu, a kiedy warzywa ostygną dodajemy do nich śledzie i oliwkę extra vergin. Mieszamy i odstawiamy choć na kilka godzin do lodówki. Wspaniałe z ciemnym pieczywem lub z ziemniakami ugotowanymi na sypko.