Śledzie nieco inaczej

Śledzie z warzywami.

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w necie. Trochę go zmodyfikowałam i wyszło bardzo smaczne danie godne polecenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– 5 filetów śledziowych lisnera w oleju

– puszka kukurydzy konserwowej

– 1 marchewka

– 1 cebula

– 1 papryka żółta

– 3-4 łyżki ostrego ketchupu Pudliszki

– pieprz do smaku

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka oliwy extra vergin

– 1 łyżeczka miodu

Filety śledziowe osączamy z oleju i osuszamy w ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobne półplasterki, paprykę w paski a marchewkę w krążki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Na dobrze rozgrzany olej wkładamy w kolejności: cebulę, marchewkę i paprykę. Dusimy około 4 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, ketchup i doprawiamy pieprzem. Po zestawieniu z ognia dodajemy łyżeczkę miodu, a kiedy warzywa ostygną dodajemy do nich śledzie i oliwkę extra vergin. Mieszamy i odstawiamy choć na kilka godzin do lodówki. Wspaniałe z ciemnym pieczywem lub z ziemniakami ugotowanymi na sypko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *