Wspaniałe, aromatyczne ciasto dyniowe w sam raz do herbaty na długie zimowe wieczory.
1 szklanka musu z dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 2 mandarynek
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego (do polewy)
Przygotowanie musu z dyni:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynę kroimy na kawałki razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy 1 szklankę (pozostały mus zamrażam i wykorzystuję do następnego ciasta, pierogów lub tarty).
Przygotowanie ciasta dyniowego:
Boki tortownicy o średnicy 26 cm posmarować masłem a spód wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu. Dodać cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynek, wymieszać i trochę przestudzić. Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po przestudzonym cieście.