Pyszne dyniowe

Wspaniałe, aromatyczne ciasto dyniowe w sam  raz do herbaty na długie zimowe wieczory.

1 szklanka musu z dyni

200 g masła 

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

skórka starta z 2 mandarynek

3 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego (do polewy)

Przygotowanie musu z dyni:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynę kroimy na kawałki razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy 1 szklankę (pozostały mus zamrażam i wykorzystuję do następnego ciasta, pierogów lub tarty).

Przygotowanie ciasta dyniowego:

Boki tortownicy o średnicy 26 cm posmarować masłem a spód wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu. Dodać cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynek, wymieszać i trochę przestudzić. Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po przestudzonym cieście.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *