Wszyscy lubią muffinki. To bardzo prosty i łatwy deser. Można trochę improwizować z rodzajami dodatków. Dzisiaj do muffinek wykorzystałam czarną porzeczką z naszej działki. Było jej zbyt mało na przetwory, więc zamroziłam i mogę teraz wykorzystać do wypieków.
Składniki suche:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
Składniki mokre:
2 jaja
400 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju
150 g czarnej porzeczki
cukier trzcinowy do posypania
W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy łyżką bez użycia miksera. Następnie dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.