Muffins z czarną porzeczką

Wszyscy lubią muffinki. To bardzo prosty i łatwy deser. Można trochę improwizować z rodzajami dodatków. Dzisiaj do muffinek wykorzystałam czarną porzeczką z naszej działki. Było jej zbyt mało na przetwory, więc zamroziłam i mogę teraz wykorzystać do wypieków.

Składniki suche:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 cukier waniliowy

Składniki mokre:

2 jaja

400 g jogurtu naturalnego

150 ml oleju

150 g czarnej porzeczki

cukier trzcinowy do posypania

W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy łyżką bez użycia miksera. Następnie dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *