Dla tych, którzy mają dosyć mięsa. Smaczne i bardzo pożywne. Najlepiej podać z jakąś surówką.
1 szklanka czarnej soczewicy
5 ziemniaków
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
2 marchewki
1 jajko
1 łyżeczka ziół (u mnie czubryca)
otręby
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok. 30 minut), odcedzić. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Posiekać cebulę i zeszklić na łyżce masła. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na maśle. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać zioła i jajko, dokładnie wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w otrębach i smażyć na oleju do momentu zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.