Kotlety z czarnej soczewicy

Dla tych, którzy mają dosyć mięsa. Smaczne i bardzo pożywne. Najlepiej podać z jakąś surówką.

1 szklanka czarnej soczewicy

5 ziemniaków

1 cebula

1/2 pęczka szczypiorku

2 marchewki

1 jajko

1 łyżeczka ziół (u mnie czubryca)

otręby

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok. 30 minut), odcedzić. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Posiekać cebulę i zeszklić na łyżce masła. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na maśle.  Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać zioła i jajko, dokładnie wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w  otrębach i smażyć na oleju do momentu zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *