Gruszki, które przywiozłam z Podlasia przetworzyłam na pyszną konfiturę, która znika ze słoików w oka mgnieniu.
Konfitura z gruszek z limonką i cynamonem okazała się wspaniałym połączeniem smaków. Słodki smak gruszek przełamany sokiem z limonki oraz aromatem limonkowej skórki i cynamonu – pycha!
2 kg obranych i pokrojonych w kostkę gruszek
3 limonki
2 szklanki cukru, cynamon
Obrane i pokrojone w kostkę gruszki, sok z trzech limonek, cukier, korę cynamonu i skórkę z jednej limonki (po usunięciu białej błonki i sparzeniu pokroić w bardzo drobne paseczki) przełożyć do dużego płaskiego rondla wymieszać i gotować na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja zwykle gotuję konfitury przez dwa dni). Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików.