Konfitura z gruszek z limonką

Gruszki, które przywiozłam z Podlasia przetworzyłam na pyszną konfiturę, która znika ze słoików w oka mgnieniu.

Konfitura z gruszek z limonką i cynamonem okazała się wspaniałym połączeniem smaków. Słodki smak gruszek przełamany sokiem z limonki oraz aromatem limonkowej skórki  i cynamonu – pycha!

2 kg obranych i pokrojonych w kostkę gruszek
3 limonki
2 szklanki cukru, cynamon

Obrane i pokrojone w kostkę gruszki, sok z trzech limonek, cukier, korę cynamonu i skórkę z jednej limonki (po usunięciu białej błonki i sparzeniu pokroić w bardzo drobne paseczki) przełożyć do dużego płaskiego rondla wymieszać i gotować na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja zwykle gotuję konfitury przez dwa dni). Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *