Stonoga i tęczowy torcik

Ciasteczkowa stonoga i tęczowy torcik – to moja propozycja na piąte urodziny Olenki. Wykonanie stonogi wbrew pozorom – bardzo proste. Potrzebne są ciasteczka (u mnie duńskie maślane),  krem czekoladowy lub maślany (u mnie czekoladowy), żelki, paluszki… i odrobinę wyobraźni.

Spontaniczny i naturalny zachwyt Olenki,  jej uśmiech i szczęście były dla mnie najwspanialszą nagrodą.  Warte zachodu okazały się starania babci  a radość była bezsprzecznie obopólna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tęczowy torcik

Biszkopt:

5 dużych jajek 

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:

150 g czekolady min. 70%

500 g mascarpone

150 ml kremówki

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

mały słoiczek konfitury truskawkowej

M&M’sy (2 paczki) pianki marshmallows

Poncz:

200 ml letniej wody

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżeczki cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż się rozpuści. Dalej miksując dodawać  żółtka. Obie mąki połączyć ze sobą i przesiać do ubitej masy z jajek. Miksować krótko na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić z wysokości około 50 cm na podłogę.

Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z mascarpone, cukrem i śmietanką miksując na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia składników.

Pierwszy blat delikatnie nawilżyć ponczem i rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć drugim blatem, i również delikatnie nawilżyć a następnie posmarować konfiturą. Przykryć trzecim blatem i lekko docisnąć.

Pozostałym kremem pokryć wierzch i boki tortu.

Udekorować tworząc tęczę z kolorowych m&m’s – ów i chmurki z białych pianek marshmallows.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *