Ciasteczkowa stonoga i tęczowy torcik – to moja propozycja na piąte urodziny Olenki. Wykonanie stonogi wbrew pozorom – bardzo proste. Potrzebne są ciasteczka (u mnie duńskie maślane), krem czekoladowy lub maślany (u mnie czekoladowy), żelki, paluszki… i odrobinę wyobraźni.
Spontaniczny i naturalny zachwyt Olenki, jej uśmiech i szczęście były dla mnie najwspanialszą nagrodą. Warte zachodu okazały się starania babci a radość była bezsprzecznie obopólna!
Tęczowy torcik
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
150 g czekolady min. 70%
500 g mascarpone
150 ml kremówki
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
mały słoiczek konfitury truskawkowej
M&M’sy (2 paczki) pianki marshmallows
Poncz:
200 ml letniej wody
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka. Obie mąki połączyć ze sobą i przesiać do ubitej masy z jajek. Miksować krótko na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić z wysokości około 50 cm na podłogę.
Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z mascarpone, cukrem i śmietanką miksując na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia składników.
Pierwszy blat delikatnie nawilżyć ponczem i rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć drugim blatem, i również delikatnie nawilżyć a następnie posmarować konfiturą. Przykryć trzecim blatem i lekko docisnąć.
Pozostałym kremem pokryć wierzch i boki tortu.
Udekorować tworząc tęczę z kolorowych m&m’s – ów i chmurki z białych pianek marshmallows.