Tarta z cukinią to potrawa prosta, szybka i bardzo smaczna.
Składniki:
2 średnie cukinie ok. 700g
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mały jogurt naturalny
3 jajka
1 opakowanie mozzarelli (w kulkach)
2-3 łyżki parmezanu lub tartego ostrego żółtego sera
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, oliwa z oliwek, zioła (u mnie prowansalskie)
Cukinię pokroić w plastry, włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 1-2 minut po czym odsączyć.
Formę do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać je widelcem.
Posiekać bardzo drobno cebulę ,czosnek i natkę pietruszki.
Kulki mozzarelli pokroić w cienkie plasterki.
Parmezan lub żółty ostry ser zetrzeć na tarce.
Do miski włożyć jogurt, jaja, czosnek, natkę pietruszki, cebulę, mozzarellę, parmezan lub ser i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami (u mnie prowansalskie).
Mieszankę jogurtowo-serową wylać na ciasto francuskie.
Ułożyć na niej dokładnie odsączone plastry cukinii, skropić całość oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 minut.