Tarta z cukinią

Tarta z cukinią to potrawa prosta, szybka i bardzo smaczna.

Składniki:

2 średnie cukinie ok. 700g

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 mały jogurt naturalny

3 jajka

1 opakowanie mozzarelli (w kulkach)

2-3 łyżki parmezanu lub tartego ostrego żółtego sera

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz, oliwa z oliwek, zioła (u mnie prowansalskie)

Cukinię pokroić w plastry, włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 1-2 minut po czym odsączyć.

Formę do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać je widelcem.

Posiekać bardzo drobno cebulę ,czosnek i natkę pietruszki.

Kulki mozzarelli pokroić w cienkie plasterki.

Parmezan lub żółty ostry ser zetrzeć na tarce.

Do miski włożyć jogurt, jaja, czosnek, natkę pietruszki, cebulę, mozzarellę, parmezan lub ser i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami (u mnie prowansalskie).
Mieszankę jogurtowo-serową wylać na ciasto francuskie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ułożyć na niej dokładnie odsączone plastry cukinii,  skropić całość oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *