“Ryba” i “żółwik” – sałatki

Święta za pasem. Czas pomyśleć o menu. Oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej, do której ma słabość większość z nas, można pokusić się o coś oryginalnego. Proponuję dwie sałatki, które oprócz walorów smakowych wyróżniają się efektowną formą. Obydwie wypróbowałam. Moim gościom bardzo smakowały i podobały się. Zachęcam.

Sałatka “żółwik” z pieczonym kurczakiem

Duża pierś z kurczaka podwójna (pieczona) pokrojona w kostkę

1/2 szklanki twardego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach

4 jaja ugotowane i pokrojone w kostkę

1 jajko do dekoracji (głowa żółwia)

biała część pora pokrojona w drobne półkrążki

2 średnie jabłka pokrojone w kostkę

szklanka posiekanych orzechów włoskich

4 połówki orzechów włoskich (nogi żółwia)

4 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu

1 łyżka słodkiej musztardy (z gruszką)

sól, pieprz do smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić, wyłożyć na półmisek i uformować kształt żółwia. Posypać siekanymi orzechami. Reszta jak na zdjęciu lub jak każe wyobraźnia. W mojej sałatce: głowa z całego jajka, oczy z ziarenek ziela angielskiego, nosek z goździka a nóżki z połówek orzechów włoskich. “Żółwia” obłożyłam miksem sałat, które skropiłam vinaigrett’em i udekorowałam połówkami pomidorków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka śledziowa z buraczkami – “ryba”

6 filetów śledziowych solonych

2 średnie ziemniaki

1 średnia czerwona cebula

1 duży burak

2 gruszki

1 cytryna

3 łyżki konfitury żurawinowej

2 łyżki natki pietruszki

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu

pieprz świeżo zmielony do smaku

Ziemniaki i buraka ugotować w łupinach (oddzielnie). Wystudzić i obrać. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, a buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zblanszować. Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Śledzie opłukać, wytrzeć w ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Majonez połączyć z jogurtem i konfiturą z żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić pieprzem. Łuski i ogon ryby wykonałam z czerwonej cebuli, a oko i pyszczek z pomidorka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *