Jedyne w tym roku wielkanocne wypieki to małe, kruche ciasteczka w formie zajączków, kurczaczków, kwiatków, motyli i chmurek, posypane cukrem, pachnące kokosem, wanilią i masełkiem. A wykonałyśmy je wspólnie z Olenką. Ona uczestniczyła w każdej fazie pieczenia. Począwszy od wyszukania przepisu, zagniatania, wałkowania, wycinania, smarowania i posypywania cukrem. Ale było zabawy…
Kruche kokosowe ciasteczka
- 200g mąki
- 80g wiórków kokosowych (jak najdrobniejszych)
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z wiórkami i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozdrobić w palcach do uzyskania kruszonki. Wbić jajko. Dokładnie wyrobić. Jeśli masa byłaby za sucha dodać 2 łyżki zimnego mleka. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Masę owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów. Foremkami wycinać ciasteczka i układać na blasze. Ciasteczka można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec około 10-12 minut, do momentu zrumienienia.
Kruche maślane ciasteczka z cukrem
- 240 g – mąki
- 140 g – masła
- 60 g – cukru
- cukier waniliowy
- 2 – jajka
- cukier trzcinowy do posypania
Z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek (2) zagnieść ciasto. Zawinąć w filię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkować, podsypując mąką. Foremkami wykroić ciastka. Posmarować roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Przełożyć na blachę. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (około 12 minut).