Dobra propozycja na śniadanie lub przystawkę
Sałatka z buraczków i mozzarelli
- 2 czerwone buraczki ugotowane, upieczone lub marynowane
- 15 mini kuleczek mozzarelli
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka przyprawy z zielonego zakątka (suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Na półmisku ułożyć plastry pieczonego, gotowanego lub marynowanego buraka. Następnie przekrojone na pół kuleczki mozzarelli. Posypać czarnuszką i przyprawą pomidorową. Musztardę wymieszać z solą, pieprzem, oliwą, miodem, octem balsamicznym i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.