Ciasto cytrynowe z polentą inspirowane przepisem Nigelli Lawson
Do eksperymentów Nigelli Lawson zawsze podchodzę z lekkim dystansem. Jednak proponowane przez nią ciasto cytrynowe okazało się strzałem w dziesiątkę!
Dzięki polencie i migdałom ma interesującą nieco ziarnistą konsystencję. Jest intensywnie cytrynowe zarówno w smaku jak i w kolorze. Polane wspaniałym lukrem o smaku mandarynkowym. Ten lukier dopełnia dzieła nadając ciastu odrobinę mandarynkowego aromatu, który wspaniale uzupełnia cytrynowy smak ciasta. Pychota naprawdę! Zrobiłam go na Boże Narodzenie głównie z uwagi na dietę Natalki. Okazało się jednak, że bardzo chętnie po to ciacho sięgali wszyscy. Jest godne polecenia nie tylko dla tych na diecie bezglutenowej!
Składniki ciasta:
- 180 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 3 duże jaja
- skórka otarta z 2 cytryn i sok z nich wyciśnięty
- 130 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g drobnej polenty (żółtej mąki kukurydzianej)
- sok i skórka otarta z 1 mandarynki
- około 1/2 szklanki cukru pudru
Składniki dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru.