Mój wkład do menu z okazji szóstych urodzin Tadzia.
Oliwki z ziołami i czosnkiem – elegancka, wytrawna a przede wszystkim bardzo smaczna przekąska. Idealna na przystawkę, na imprezową przekąskę, lub jako dodatek do grilla. Świetnie komponuje się też z różnego rodzaju serami i lampką wina. Tak przyrządzone oliwki jadłam kiedyś Sopocie w hiszpańskiej restauracji, które serwowano w oczekiwaniu na główne danie. Podawano je z ciepłą bagietką. Bagietkę można maczać w aromatycznej oliwie – pycha!
Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie są specjalnymi fanami oliwek. Przepis kilkakrotnie modyfikowałam eksperymentując z różnymi ziołami.
- 200g oliwek zielonych w zalewie
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół (np. bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi, przyprawa pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką) lub wg własnych upodobań
- oliwa z oliwek
Oliwki odsączyć z zalewy. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Marynatę połączyć z oliwkami. Przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Oliwa musi pokryć zawartość słoika.
Mini babeczki (kupione w IKEA) nadziewane pastami.
pierwsza z tuńczykiem i serkiem mascarpone
- 170 g tuńczyka z puszki w oleju w kawałkach
- 250 g mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz i opcjonalnie łyżeczka ulubionych suszonych ziół
Tuńczyka wraz z olejem przełożyć do naczynia, dodać mascarpone, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz świeżo zmielony pieprz. Rozdrobnić widelcem na gładką masę. W razie potrzeby doprawić solą. Masą napełnić mini babeczki (tuż przed podaniem).
druga z wędzonego łososia i serka mascarpone
- 150 g wędzonego łososia drobno pokrojonego
- 250 g mascarpone
- sok z połowy cytryny lub limonki
- świeżo zmielony pieprz
- pęczek posiekanego koperku
Pokrojonego drobno łososia przełożyć do naczynia, dodać mascarpone, sok z cytryny, posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą. Masą napełnić mini babeczki (tuż przed podaniem).
Dekoracja
Serduszko z żółtego sera wycięte piernikową foremką, „pokolorowane” słodką papryką wypełniło pustą przestrzeń na półmisku z babeczkami.
Przystawka z kulek mozzarelli i koktajlowych pomidorków
- pojemnik (150g) kuleczek mozzarelli
- 1 łyżka podlaskiej przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką
- 1 łyżka podlaskiej przyprawy do kanapek
- pomidorki koktajlowe
- wykałaczki
Odsączyć z zalewy kulki mozzarelli, obtoczyć w ziołach a następnie połączyć z pomidorkami za pomocą wykałaczek.
Dekoracja
Myszki z rzodkiewek. Proste i sympatyczne rzodkiewkowe myszki ozdobiły półmisek jajek w majonezie.