Świetnie skomponowane babeczki. Kakao, czekolada i banany idealnie do siebie pasują. Dzięki bananom i jogurtowi babeczki są wilgotne, wspaniale pachną, a z roztopioną w środku czekoladą smakują wybornie.
Składniki:
2 dojrzałe banany pokrojone w kostkę
2 jaja
1/3 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
5 – 6 łyżek jogurtu naturalnego
czekolada mleczna lub gorzka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i przekładamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Na każdą papilotkę nakładamy czubatą łyżkę ciasta na którym wkładamy 1 – 2 kostki czekolady. Przykrywamy ciastem do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffinki są naprawdę wyśmienite. Upiekłam je w towarzystwie i z pomocą Tobiaszka – mojego najmłodszego wnusia, uroczego słodziaka. Było to dla mnie wyjątkowo przyjemne zadanie!!!