Sezon na śliwki w pełni. Stąd przepis na muffiny, które pyszną chrupiącą skorupką, wilgotnym środkiem z kawałkami śliwek oraz z cynamonowym aromatem skuszą i zadowolą każdego – nie tylko łakomczucha. Bajecznie proste w wykonaniu a efekt spektakularny.
Składniki na ok. 18 muffinek.
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- czekolada mleczna (po jednej kostce do każdej babeczki)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
- śliwki węgierki
- cukier brązowy do posypania babeczek
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić każdą na osiem części. Wszystkie powyższe składniki (oprócz śliwek i czekolady) dokładnie wymieszać.
Wyłożoną papilotkami formę napełnić ciastem do połowy. Do każdej babeczki włożyć kostkę czekolady i cztery kawałki śliwek. Przykryć ciastem do 3/4 papilotki. Muffiny posypać na wierzchu brązowym cukrem w celu uzyskania pysznej chrupiącej skorupki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 – 30 minut.