Nalewkę cytrynowo-limonkową robiłam pierwszy raz. Zachęcona opiniami internautów postanowiłam i ja spróbować. Proporcje dobrałam wg własnego uznania. Degustowałam nalewkę przed rozlaniem do butelek i stwierdzam, że naprawdę jest godna polecenia.
Składniki:
- 3 limonki
- 3 cytryny
- 0,5 l spirytusu 95%
- 0,5 l wódki 40%
- 500 g cukru
- syrop (szklanka wody i szklanka cukru)
Etapy przygotowania
Limonki i cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Nożykiem do warzyw obieramy cienko skórkę ze wszystkich limonek i cytryn, tak aby nie zawierała białej części tzw. albedo.
Następnie z cytryn i limonek dokładnie usuwamy białe części (albedo) i kroimy w bardzo cienkie plastry uważając aby usunąć wszystkie pestki.
Pokrojone w plasterki limonki i cytryny oraz skórki wrzucamy do słoja przesypując cukrem (500 g).
Przez 3-4 dni słoik trzymamy w ciepłym miejscu, aż limonki i cytryny puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. W celu przyśpieszenia tego procesu można od czasu do czasu potrząsnąć słojem.
Jeżeli cukier całkowicie się rozpuścił, dolewamy do słoja wódkę i spirytus, dokładnie mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce.
Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę filtrując przez sito wyłożone kilkoma warstwami gazy.
Przygotowujemy syrop ze szklanki cukru i szklanki wody i zimny dolewamy do nalewki. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki odstawiamy na 3 miesiące.
Po upływie 3 miesięcy smak goryczki powinien całkowicie ustąpić i nalewka jest gotowa do spożycia.