Sałatkę z czarnej soczewicy polecam również dla wegan.
Składniki:
1 szklanka suchej, czarnej soczewicy (beluga lentils)
2 liście laurowe
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula (dość duża), pokrojona w drobną kostkę
2-3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
1 awokado
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka czarnego sezamu
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka przyprawy pomidorowej z czosnkiem niedźwiedzim
sól do smaku
Składniki sosu:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z dodatkiem liści laurowych (około 20 minut). Ugotowaną soczewicę odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek.
Pokrojone w cienkie paseczki pomidory dodajemy do cebuli. Podsmażamy 2-3 minuty a następnie dodajemy osączoną soczewicę.
Awokado kroimy w małą kostkę i dodajemy do soczewicy. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i przyprawy.
Ze składników podanych wyżej robimy sos (najlepiej wszystkie składniki włożyć do słoiczka i energicznie kilka razy potrząsnąć.
Gotowy sos dodajemy do soczewicy. Mieszamy i serwujemy.