Wafelki, nutella, orzechy, czekolada, rodzynki w alkoholu – te smaki komponują się naprawdę znakomicie. Wykonanie pralinek nie zabiera wbrew pozorom dużo czasu. Można więc skusić się jeszcze przed świętami i oczarować gości wyjątkowym smakiem orzechowo-czekoladowych kuleczek.
Składniki na około 70 pralinek:
- 250 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokrojonych w drobną kostkę
- 150 g orzechów laskowych lub innych (u mnie orzechy nerkowca)
- 400 g nutelli
- 100 g rodzynek
- 100 ml alkoholu (u mnie Stock 84 Brandy)
- gorzka i mleczna czekolada po 100 g każdej (do obtoczenia) roztopiona w kąpieli wodnej
Posiekać orzechy, wafelki pokroić w drobną kostkę. Rodzynki namoczyć w alkoholu na ok. 30 minut. Posiekane orzechy, wafelki wymieszać razem z nutellą. Dodać rodzynki wraz z alkoholem. Dokładnie wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na papierze do pieczenia – dobrze schłodzić. Obtaczać w roztopionej czekoladzie i zostawić do zastygnięcia.