Biała kiełbasa zapiekana z warzywami to proste, bardzo smaczne danie. Dla mnie ta potrawa oprócz niewątpliwych walorów smakowych jest bardzo praktyczna z uwagi na to, że w jednym naczyniu mamy pełnowartościowe złożone danie.
6 sztuk białej surowej kiełbasy
2 łyżki musztardy a l`ancienne (francuska ostra musztarda pełnoziarnista)
1 łyżeczka miodu
4 ziemniaki
1 ziemniak słodki (batat)
1 czerwona cebula
4 marchewki
15 dkg brukselki
przyprawy ( sól, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie, czubryca)
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
W naczyniu do zapiekania ułożyłam białą kiełbasę. Każdą nakłułam w kilku miejscach wykałaczką. Kiełbaski posmarowałam musztardą wymieszaną z miodem. Warzywa obrałam i pokroiłam tak aby równomiernie się upiekły uzależniając ich wielkość od twardości warzywa. Kiełbasę obłożyłam warzywami, które następnie posoliłam i doprawiłam ziołami. Na warzywa ułożyłam kawałki masła a całość lekko skropiłam olejem.
Tak przygotowana potrawa trafiła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 1 godzinę.
Zapach unoszący się z piekarnika w trakcie pieczenia skusi każdego, nawet niejadka. Polecam to danie, które może być inspiracją do tworzenia na jego bazie swoich wersji np. zmieniając rodzaj warzyw czy przypraw. Zachęcam 🙂