Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami to proste, bardzo smaczne danie. Dla mnie ta potrawa oprócz niewątpliwych walorów smakowych jest bardzo praktyczna z uwagi na to, że w jednym naczyniu mamy pełnowartościowe złożone danie. 

6 sztuk białej surowej kiełbasy

2 łyżki musztardy a l`ancienne (francuska ostra musztarda pełnoziarnista)

1 łyżeczka miodu

4 ziemniaki

1 ziemniak słodki (batat)

1 czerwona cebula

4 marchewki

15 dkg brukselki

przyprawy ( sól, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie, czubryca)

3 łyżki masła

2 łyżki oleju

W naczyniu do zapiekania ułożyłam białą kiełbasę. Każdą nakłułam w kilku miejscach wykałaczką. Kiełbaski posmarowałam musztardą wymieszaną z miodem. Warzywa obrałam i pokroiłam tak aby równomiernie się upiekły uzależniając ich wielkość od twardości warzywa. Kiełbasę obłożyłam warzywami, które następnie posoliłam i doprawiłam ziołami. Na warzywa ułożyłam kawałki masła a całość lekko skropiłam olejem.

Tak przygotowana potrawa trafiła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 1 godzinę.

Zapach unoszący się z piekarnika w trakcie pieczenia skusi każdego, nawet niejadka. Polecam to danie, które może być inspiracją do tworzenia na jego bazie swoich wersji np. zmieniając rodzaj warzyw czy przypraw. Zachęcam 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *