Przedstawiam przepis na jedno z dań, które zrobiłam z okazji siódmych urodzin Tadzia. Są to „koszyczki” z chleba tostowego nadziane sałatką serowo-kukurydzianą. Polecam serdecznie, bo okazały się bardzo smaczne i wzbudziły duże uznanie.
Jest to bardzo prosty sposób na wykonanie dekoracyjnych koszyczków, które będą bazą do wielu różnorakich zimnych zakąsek. Można napełniać je wszelakimi pastami i różnorodnymi sałatkami. Co kto lubi i co komu podpowiada wyobraźnia. Mogą z nich powstać małe, smakowite i bardzo oryginalne zakąski.
Do przygotowania „koszyczków” potrzebujemy:
dowolny chleb tostowy (pszenny, razowy, z ziarnami)
okrągłą foremkę do wykrawania ciastek lub szklankę
oliwę z oliwek i pędzelek do smarowania
formę na muffinki
deskę i wałek
Z każdej kromki chleba tostowego wykrawamy za pomocą foremki do ciastek lub szklanki okrągły, chlebowy krążek. Wykrojone okrągłe kawałki chleba (bez skórki) układamy na desce i za pomocą wałka spłaszczamy je mocno dociskając wałkiem, bo chleb i tak będzie się podnosił. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy cienko oliwą z jednej strony. Układamy w formie muffinkowej posmarowaną stroną do dołu. Pieczemy przez około 1o minut w rozgrzanym piekarniku do 180C na rumiany kolor. Sprawdzamy pod koniec pieczenia aby nie dopuścić do przypalenia. Ot i cała filozofia.
Ostudzone koszyczki nadziałam sałatką jak niżej.
Sałatka serowo-kukurydziana
- 125 gram sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy
- 6 jajek
- 3-4 średniej wielkości ogórki konserwowe (kaszubskie)
- 4 łyżeki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz