Babka czekoladowa Wielkanocna naprawdę godna polecenia. Klasyczna ucierana, z dodatkiem czekolady. Polewa także z czekolady.
Składniki:
- 120 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę
- 3 łyżki mleka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g miałkiego cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić
- Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
- Upieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką mleka.
Uwaga: po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Nie należy dopuścić do przesuszenia, bo będzie się kruszyć. Krótsze pieczenie zapobiegnie wysuszeniu się ciasta.