Zainspirowana pomysłem Joli oraz zaopatrzona przez Romcię w tę oto okazałą cukinię przystąpiłam do realizacji nowego kulinarnego wyzwania. Według poniższej receptury powstał smakowity pasztet z cukinii. Wszystkich amatorów cukinii serdecznie zachęcam. Warto spróbować.
– 1 (jak widać na zdjęciu) okazałej wielkości cukinia
– 3 średniej wielkości marchewki
– 2 średnie cebule
– 8 pomidorów suszonych
– 3 ząbki czosnku
– 4 jaja
– 5 czubatych łyżek bułki tartej
– przyprawy (curry, kmin rzymski, papryka, pieprz ziołowy, czubryca, sól)
– oliwa
Cebulę i czosnek posiekać w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Cukinię i marchewkę obrać a następnie zetrzeć na tarce do warzyw. Cukinię posolić i odstawić na około pół godziny. Dobrze odcisnąć nadmiar soku z cukinii.
Starte warzywa wymieszać dokładnie z podsmażoną cebulką i czosnkiem, pomidorami, jajkami, tartą bułką oraz przyprawami.
Uwaga: w trakcie mieszania sprawdzić konsystencję ciasta. Powinno być zwarte, więc w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bułki tartej.
Dokładnie wymieszaną masę przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. U mnie wyszła foremka keksówka i dwie małe foremki w kształcie serca.
Tak przygotowany pasztet z cukinii włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozwolić wystygnąć warzywom.