Bardzo lubię cukinię w różnych kulinarnych wyzwaniach. Tarta jest bezwzględnie na początku listy potraw z tym warzywem. To wspaniała propozycja na obiad czy kolację. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi. Niezwykle uniwersalne danie, które smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Która wersja smaczniejsza? – trudno powiedzieć. Ja lubię obydwie zarówno ciepłą jak i zimną.
Za każdym razem kiedy zamierzam zrobić tartę z cukinią coś zmieniam. Te zmiany dotyczą tylko farszu, bo kruche ciasto do tarty zawsze robię według jednego sprawdzonego przepisu.
Polecam wszystkim miłośnikom dań warzywnych tę tartę, która w poniższym wydaniu okazała się nieskromnie mówiąc, rewelacyjna! Aga i Bartek byli zachwyceni i nawet Rysiu, który preferuje mięsne dania, poprosił o dokładkę.
Składniki na kruchy spód tarty:
200 g mąki
120 g masła
około 30 ml zimnej wody
spora szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło. Rozdrabniamy palcami do chwili uzyskania kruszonki. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto, które umieszczamy w lodówce na około 30 minut. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku (200 stopni) około 15 minut.
Na podpieczony i przestudzony spód tarty wykładamy farsz.
Składniki na farsz:
2 małe cukinie
400 ml jogurtu naturalnego
100 g tartego żółtego sera
100 g kremowego twarożku
3 jajka
2 ząbki czosnku
garść posiekanego szczypiorku
garść posiekanego koperku
1/2 papryki czerwonej startej na tarce jarzynowej
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła (1 łyżeczka – u mnie prowansalskie)
Cukinie pokroić w drobne plastry. Włożyć na osolony wrzątek i gotować przez 2 minuty. Przełożyć na durszlak.
Ostudzone cukinie wyłożyć na spód tarty.
Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wylać na ułożoną na spodzie tarty cukinię.
Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 50 minut.