Kruche maślane ciasteczka z wanilią znalazłam na blogu „moje wypieki”. Polecam wszystkim łasuchom. Są wspaniałe. Delikatne i kruche z maślanym i waniliowym smaczkiem – pycha! A czekoladowy Rudolf z różowym noskiem zapewni uśmiech nie tylko u dzieci!
180 g masła, zimnego
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
2 średnie jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu aż ciasto połączy się w gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty szklanką (u mnie szklanka o średnicy 6 cm). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 8 – 10 minut, aż lekko się zrumienią.
Do dekoracji użyłam:
50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
różowe cukrowe confetti (noski Rudolfa)
Ostudzone ciasteczka dekorować czekoladą wyciskaną z foliowego woreczka. Noski przyklejamy nakładając na ciasteczko kropelkę czekolady.