Mielone mięso połączone z kapustą, ryżem, siekaną natką pietruszki, zapiekane w intensywnym pomidorowym sosie to alternatywa dla klasycznych zawijanych w liście kapusty gołąbków.
Trochę pracy jak to przy gołąbkach, ale efekt wyśmienity, godny polecenia 🙂
składniki na gołąbki:
800g poszatkowanej i sparzonej kapusty włoskiej
1200g zmielonej karkówki lub łopatki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 pęczek natki z pietruszki
przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, kminek, papryka słodka i ostra
200g ryżu
sól
olej
mąka do obtoczenia gołąbków
Sos pomidorowy:
500 ml bulionu drobiowego
100 g koncentrat pomidorowego
800 ml passaty pomidorowej
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonych pomidorów
Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.
Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie dokładnie odcedzić na sicie.
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku.
Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Zmielone mięso połączyć z jajami, posiekaną natką pietruszki, ryżem kapustą i podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić przyprawami i solą.
Z gotowej masy formować średniej wielkości kotlety, lekko obtaczać w mące i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania jeden obok drugiego. Zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 50 minut aż sos trochę odparuje.
Podawać same lub z kromką razowego chleba z masłem.