1,2 litra musu dyniowego
1 litr wywaru z warzyw
10-12 kawałków pomidorów suszonych w oliwie (odsączonych i drobno pokrojonych)
1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
sól, pieprz (świeżo zmielony) do smaku
1 łyżeczka czerwonej czubrycy
spore szczypty: kuminu, kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu, imbiru
1 łyżka masła
płatki migdałowe lekko podprażone
Mus z dyni połączyć z wywarem z warzyw. Dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać czubrycę i pozostałe przyprawy. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę masła. Zagotować.
Podawać z podprażonymi płatkami migdałowymi.
Zupa jest bardzo wyrazista w smaku i rozgrzewająca. Polecam wszystkim jako wyśmienite danie na jesienne i zimowe dni 🙂