Grilowany ser halloumi – zwarty, sprężysty, lekko skrzypiący pod zębami połączony z pieczonym burakiem i filecikami pomarańczy stanowią wyśmienite trio.
Słoność sera w sałatce zrównoważona została słodyczą pieczonego buraka i pomarańczy. Mam nadzieję, że mój przepis będzie inspiracją do tworzenia na bazie sera halloumi ciekawych smakowych kompozycji. Zachęcam 🙂
1 średniej wielkości upieczony burak
1 opakowanie sera halloumi – 225 g
1 pomarańcza
sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z agawy lub miodu, 1 starty ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku
Ser pokroić w plastry i grillować krótko z obu stron na suchej patelni. Kiedy ser ostygnie pokroić na nieduże paseczki.
Wszystkie składniki sosu wymieszać (najlepiej w słoiku – potrząsając).
Upieczonego buraka obrać i pokroić w cienkie plastry.
Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze cząstki.
Na półmisku ułożyć plastry buraka. Przykryć go paseczkami sera na przemian z cząstkami pomarańczy.
Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.