Serniczki wielkości muffinek. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, o aksamitnej konsystencji, lekko cytrynowym smaku – pyszne 🙂
Składniki na 12 mini serniczków:
- 100 g kruchych ciastek
- 40 g roztopionego masła
- 600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- do dekoracji biała lub mleczna czekolada, owoce
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Twaróg, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Dodać wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać.
Papilotki umieścić w formie muffinkowej. Na dno każdej wsypać masę ciasteczkową i łyżeczką dokładnie docisnąć do dna.
Następnie nałożyć masę serową do wysokości 7/8 papilotki.
Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 150 stopni C.
Na jeszcze ciepłe serniczki nałożyć startą na drobnej tarce białą lub mleczną czekoladę (może być czekolada w płatkach).
Każdą babeczkę ozdobić kandyzowanym rajskim jabłuszkiem lub świeżymi owocami.