Kotlety z ciecierzycy dla wegetarian i nie tylko 😉
Podane na ciepło z surówką będą wspaniałym daniem obiadowym. Smakują także wybornie na zimno i mogą być alternatywą dla kanapki na drugie śniadanie 😉
- 540 g ciecierzycy gotowanej (ze słoika w zalewie)
- 1 spory batat ugotowany
- 6 kawałków pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól (do smaku)
- bułka tarta (panierka)
- olej do smażenia
Ciecierzycę odcedzamy na sitku. Batata gotujemy. Cebulę siekamy bardzo drobno. Pomidory kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Gotujemy kaszę bulgur.
Ciecierzycę i ugotowane bataty miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę, cebulę, czosnek, pietruszkę, pomidory i jajo oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy 2 łyżki mąki (najlepiej z cieciorki).
Z masy formułujemy kotlety. Panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju.