
Płatki róży to wspaniała baza do różnorakich przetworów. Rok rocznie przetwarzam je na konfiturę oraz nalewkę. W tym roku oprócz wspomnianych zrobiłam także syrop różany. Jest on wart zachodu. Ma piękny kolor, obłędny zapach i jest pyszny 🙂 Rzeczony syrop będzie dla mnie bazą do lodów, jogurtów, jako dodatek do nasączenia tortów, do koktajli alkoholowych lub rozcieńczony z wodą i dobrze schłodzony zadowoli z całą pewnością zarówno dzieci jak i dorosłych 😉
- 200 g płatków róży pomarszczonej
- 1200 ml wody
- 1 kg cukru
- 3 cytryny
Zebrane płatki róży należy przebrać i obciąć nożyczkami ich białe końcówki, które posiadają goryczkę.
Z wody i cukru zagotować syrop.
Płatki róż umieścić w dużym słoju, przekładając je plasterkami cytryn (bez skórki i pestek).
Gorącym syropem zalać płatki róż. Wymieszać a po przestudzeniu wstawić do lodówki na kilka dni (5 – 7).
Uzyskany różany syrop przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Mocno odcisnąć. Można dodać do niego jeszcze sok z cytryny (opcjonalnie). Przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez 30 minut.


