Różyczki upiekłam dla mojej Kochanej Olenki, która jutro przystąpi do I Komunii Świętej 🙂
Polecam, jest trochę pracy ale na specjalne okazje warto 😉 Wyglądają bardzo efektownie i są równie pyszne. Z podanej porcji wychodzą 22 różyczki. Warto od razu podwoić porcję, co sama uczyniłam 😉
250g mąki
125g masła
1 jajko
40g cukru
dodatki:
marmolada z płatków dzikiej róży
cukier do posypania płatków różyczek
Z podanych wyżej składników przygotować kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać kółka o średnicy 6,5 – 7 cm.
Układać po 4 kółka tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. Miejsca złączeń można dla pewności posmarować białkiem i lekko docisnąć.
Wzdłuż zachodzących na siebie kółek położyć niewielką ilość różanej marmolady.
Zwinąć dość luźno, zaczynając od kółka znajdującego się na górze.
Powstały rulon przekroić na połowę. W ten sposób otrzymamy dwie róże.
Rozchylamy lekko płatki różyczek i posypujemy cukrem.
Róże układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 15 minut aż różyczki staną się lekko złociste.