Czekoladowe muffiny z morelami
200 g mąki
100 g cukru
100 g czekolady (starta na tarce)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
szklanka naturalnego jogurtu
125 ml oleju
7 moreli
płatki migdałowe
lukier (cukier puder plus sok z cytryny) – opcjonalnie
Wszystkie składniki (oprócz moreli i płatków migdałowych) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do połowy. Na wierzchu każdej muffinki położyć połówkę moreli skórką do ciasta. Obsypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Upieczone babeczki po lekkim ostudzeniu polukrować (opcjonalnie).
Czekoladowe muffinki z morelą są wyśmienite. Puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Umieszczona na wierzchu połówka moreli sprawiła się znakomicie. Dodaje babeczce wilgoci i kwaskowatego posmaku. Pychota 😀