Kolejny prosty przepis na kiszonkę czyli najprostszą dawkę zdrowia z fermentowanych produktów. Tym razem rzodkiewki.
Kiszone rzodkiewki tak samo jak inne kiszonki są proste i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy słoik, przyprawy, woda, sól, rzodkiewki oraz miód.
2 pęczki jędrnych, zdrowych rzodkiewek
700 ml wody
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku (w łupinie)
łyżeczka białej gorczycy
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Rzodkiewki myję, odkrawam nać pozostawiając kawałki gałązek. Zagotowuję wodę z solą. Studzę do temperatury pokojowej. Do przestudzonej solanki dodaję miód i mieszam do rozpuszczenia. Do czystego słoika (u mnie litrowy) wkładam rzodkiewki, czosnek w łupinie, ziele angielskie, liść laurowy i białą gorczycę. Zalewam wodą. Na wierzch wkładam złożony liść kapusty i obciążam szklanką napełnioną wodą. Zostawiam do kiszenia na około 3 dni. Jeśli po tym czasie rzodkiewki są już ukiszone, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki. Ot i cała filozofia 😀
Zachęcam wszystkich miłośników zdrowego żywienia. Kiszone rzodkiewki są pyszne 😉
Po ukiszeniu zmieniają piękny czerwony kolor na prawie biały, a środku zmieniają kolor na różowy. Woda zabarwia się także na różowo i smakuje niczym pyszna lemoniada 🙂 .