Czas dyniowego szaleństwa rozpoczęty. Dzisiaj inauguracja w postaci kremu z dyni 😀
- 1 mała dynia Hokkaido
- 1 batat
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka pomidorków (12 szt)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 spora cebula
- 1 -1,5 l bulionu warzywnego
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- podprażone płatki migdałowe
- grzanki (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C z funkcją termoobieg. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona a następnie pokroić w dużą kostkę. Batata obrać ze skórki pokroić na kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Czosnku nie obierać. Pomidory pozostawić na gałązce. Wszystkie warzywa wymieszać z oliwą, posolić, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut.
Po upieczeniu obrać czosnek ze skórki, a pomidory oddzielić z łodyżki. Wszystkie upieczone warzywa przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować przez 15 minut.
Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i masło.
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe i oddzielnie pokrojoną w kostkę bułkę (opcjonalnie).
Podawać posypaną płatkami migdałowymi i grzankami (opcjonalnie) 🙂